Desi nu era nevoie sa fiu convins, azi am mai primit inca un newsletter (plus un mail de la Interwoven Optimost) care sustine ca testele de tipul split A/B sunt necesare de cele mai multe ori atunci cand cautati o rezolvare la problemele de usability.
Iata ce am primit azi de la Webcredible, newsletter #54: "Split A/B testing involves running two different versions of the site side-by-side and then evaluating the success of each version. When usability problems are found, getting agreement on the most appropriate solution can be difficult. However, rather than evoking a prolonged discussion or argument on the merits of each proposed remedy, split A/B testing should be carried out".
Pe romaneste lucrurile stau cam asa: daca stii ca sunt probleme de uzabilitate pe pagina respectiva si esti magazin online sa zicem, ar fi bine sa faci un test de tipul split A/B pentru a putea masura cresterea/scaderea ratei de conversia si lua o decizie bazata pe masuratori, nu pe un impresii, nu pe ghicite. In masura in care in echipa de evaluare a uzabilitatii paginii nu se ajunge la un consens, sau schimbarea este atat de fina incat efectul ei nu poate fi anticipat, atunci este foarte bine sa rulati un test de tipul split A/B.
Pentru cine nu stie inca ce este acest tip de test, am mai vorbit despre el si pe forumul dedicat comertului electronic, este vorba de a crea si rula simultan 2 versiuni ale aceleasi pagini, si de a masura cresterea/scaderea ratei de conversie datorate celor 2 versiuni ale paginii respective. Mai concret, sa zicem ca nu ati cazut de acord asupra culorii butonului de "adauga in cos" (aici e o alta discutie intreaga asupra denumirii acestui buton – vorbesc despre asta la curs) si atunci creati o pagina de produs in 2 versiuni, una cu butonul de "adauga in cos" rosu, si una cu "adauga in cos" albastru sa zicem…
Instrumente precum Google Website Optimizer (free – gratis) sau Optimost (de la 10.000 de euro in sus) va ajuta sa rulati aceste teste. Vorbind de Google Website Optimizer, acesta e integrat in Google Analytics si astfel veti putea urmari usor cresterea/scaderea ratei de conversie pe cele 2 ramuri. Ce face google pentru voi?? Simplu, ruleaza in mod alternativ cele 2 versiuni ale paginii (in cazul nostru cu cele 2 culori ale butonului de "adauga in cos") si masoara conversia pe cele 2 versiuni, prin conversie intelegand clar numarul de comenzi lansate pornind de la fiecare versiune. Asa ca in loc sa ghiciti care culoare e mai buna pentru designul paginii voastre, veti putea masura exact.
Inchipuiti-va acum ca faceti o serie de teste split A/B, si ca de fapt alegeti dintr-o multitudine de variante ale butonului "adauga in cos", tinand cont de culoare, dimensiune, pozitie… ideea e sa o faceti mereu ruland cate 2 versiuni, sau daca veti cumpara serviciile Optimost, atunci puteti rula simultan cate versiuni vreti.
Despre toate aceste lucruri, sigur in masura in care timpul o permite si voi o cereti, ma veti auzi vorbind la trainingul de comert electronic – iSell, 18-19 septembrie 2008, si poate la urmatorul eveniment de comert electronic din anul acesta, la Gala Premiilor in eCommerce 2008.
Tags: adauga in cos, Google Analytics, Google Website Optimizer, iSell, Optimost, rata de conversie, training de comert electronic, usability